Persbericht

Voor wie een tip in de categorie Spanje en zijn geschiedenis zoekt: goed nieuws. Het boek Isabel is een waargebeurde familiegeschiedenis die het leven van een Spaanse vrouw rondom de periode van de Spaanse Burgeroorlog volgt. Haar verhaal is echter niet uniek. Isabel staat model voor duizenden vrouwen die deze periode hebben doorgemaakt.

Het boek begint in 1936, als Spanje een Republiek is en het land van ontevredenheid en honger naar een oplossing hunkert. Isabel, de dochter van de Republikeinse burgemeester Badillo van Ronda wordt uit veiligheidsoverwegingen naar Gibraltar gestuurd. Het zal niet bij dat ene vertrek blijven. Vanaf het moment dat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt, tot de dood van Franco zal Isabel regelmatig huis en haard moeten verlaten en ergens anders opnieuw haar bestaan moeten opbouwen. Tijdens de oorlog moet zij met haar familie het land verlaten maar ook als de oorlog al lang voorbij is en ze naar Ronda kan terugkeren, laat het verleden haar niet met rust. Als haar man, die bij het verzet zit, wordt opgepakt en als vermist wordt opgegeven, maakt ze zich geen illusies meer.

De verteltrant van het boek maakt dat het afschuwelijke normaal en zelfs ontroerend wordt. Isabels wereld en perspectief zijn klein, maar dat maakt het boek toegankelijk. Het is het verhaal van een vrouw die niets cadeau krijgt. Door haar kalmte en doorzettingsvermogen wordt ze nergens zielig, integendeel ze wordt krachtig. Ook zorgt de rustige vertelvorm ervoor dat de momenten waar Isabel wél geluk uit haalt, haar leven en het boek doen oplichten. De intieme band met haar eerste zoon en een kortstondige liefde met een wolverkoper zijn de momenten die je raken als lezer. Een ontroerend verhaal over Spanje, dat gebukt gaat onder de Franco-dictatuur, dat een blijvende indruk achterlaat.

Het boek Isabel verschijnt precies op het moment dat Franco weer volop onder de Internationale aandacht is. De huidige Spaanse regering wil dat het graf van Franco, gelegen in de Vallei der Gevangenen, zal worden geruimd en zal worden overgeplaatst naar de Almudenakathedraal in Madrid. Waarom dit in Spanje zoveel emoties losmaakt en  commotie in het land teweegbrengt, zal je begrijpen als je dit boek hebt gelezen.

Advertenties